Terug naar de openingspagina van de RechtenSite.nl Juridische Vacatures voor een juridische baan, bijbaan of werk. Vacature-sites


Juridische informatie, uitleg en samenvatting Trouwen (het huwelijk)

Dossier Trouwen (het huwelijk)

Informatie op het gebied van Trouwen (het huwelijk) nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio.

Samenvatting Trouwen (het huwelijk)

Trouwen is een samenlevingsvorm die tot stand komt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Een aantal zaken over het trouwen staat in de wet geschreven.

Voorwaarden en Gevolgen
Voorwaarden om te kunnen trouwen:
• De partners moeten 18 jaar of ouder zijn en zij mogen niet met iemand anders zijn getrouwd
• Minimaal 2 weken voor het huwelijk moeten de partners aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand
• De partners moeten persoonlijk voor een ambtenaar van de burgerlijke stand verschijnen. Zij leggen een verklaring af en ondertekenen de trouwakte
• Personen die onder curatele staan hebben toestemming nodig van de curator of de kantonrechter
• Ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen, en broers en zussen mogen niet met elkaar trouwen
• Tenminste 1 partner moet Nederlander zijn of in Nederland wonen

Gevolgen voor het krijgen van kinderen:
Een kind dat wordt geboren in het huwelijk van een man en een vrouw krijgt automatisch beide echtgenoten als ouder. Ook als de man niet de biologische vader is. Deze familierechterlijke band zorgt ervoor dat het kind erft van de ouders. En dat de ouders het gezag hebben over dat kind.

Trouwen in gemeenschap van goederen:
Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden die ieder heeft gemeenschappelijk worden vanaf het moment dat u trouwt.
Alleen wanneer iemand aan ้้n van de echtgenoten of partners iets schenkt, dan kan deze persoon bepalen dat de schenking slechts toekomt aan ้้n van de twee personen en dat het dus niet onder de gemeenschappelijke goederen valt.


Kosten en Regels
Regels huwelijk buitenlander(s):
• Als u en uw partner geen van beiden de Nederlandse nationaliteit hebben en u beiden in het buitenland woont, kunt u niet in Nederland trouwen
• Als u en uw partner geen van beide de Nederlandse nationaliteit hebben, kunt u in Nederland trouwen als tenminste 1 van u in Nederland woont. Degene die in Nederland woont, moet een geldige verblijfstitel hebben
• Als u en uw partner beiden in Nederland wonen en 1 van u de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u in Nederland trouwen. Degene die niet de Nederlandse nationaliteit bezit, moet een geldige verblijfstitel hebben
• Als u en uw partner beiden buiten Nederland wonen, kunt u in Nederland trouwen als tenminste 1 van u de Nederlandse nationaliteit bezit
• Als u en uw partner beiden in Nederland wonen, kunt u in Nederland trouwen, ook als u geen van beiden de Nederlandse nationaliteit bezit. U moet dan beide een geldige verblijfstitel hebben

Wat kost het om te trouwen?
Iedere gemeente moet gelegenheid bieden voor stellen om gratis te kunnen trouwen, maar ze mogen wel voorwaarden stellen aan trouwparen en ceremonies. Bijv.:
o Er mogen geen toespraken worden gehouden
o Gratis trouwen is slechts mogelijk voor eigen inwoners van de gemeente
o Er zijn slechts een beperkt aantal gasten toegestaan
o Er is geen muziek
o Er wordt 1 ceremonie gehouden
Maar natuurlijk mag u ook alles zelf bepalen en uw eigen locatie uitzoeken. Wat een huwelijk uiteindelijk gaat kosten hangt af van wat u allemaal wilt gaan doen op uw trouwdag. Een huwelijk kan ruim 10.000 euro kosten.

Overige zaken
Ondertrouw:
Ondertrouw of huwelijksaangifte is de benaming die gebruikt wordt voor het aangeven van het voornemen om te trouwen. Het in ondertrouw gaan is in Nederland noodzakelijk om te kunnen trouwen. In Nederland gebeurt de ondertrouw voor het burgerlijk huwelijk bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de woonplaats van de bruid of de bruidegom. De periode van ondertrouw dient om na te kunnen gaan of aan alle wettelijke en kerkrechtelijke eisen voor het aangaan van een huwelijk voldaan is.

Huwelijksdispensatie:
Er is sprake van huwelijksdispensatie wanneer de minister van Veiligheid en Justitie partners die jonger zijn dan 18 jaar toestemming geeft te trouwen. De partners moeten dan in elke geval de leeftijd van16 jaar hebben bereikt. Huwelijksdispensatie is ook te geven aan personen die broer en zus zijn geworden door adoptie of erkenning.

Redenen om huwelijksdispensatie te verlenen zijn:
- Een persoon ( of beide personen) is erg ziek, er is geen kans op genezing en het is de laatste wens om te trouwen, maar de wettelijke leeftijd is niet bereikt
- De personen hebben bijna de leeftij va 18 jaar bereikt, maar zij gaan binnenkort voor langere tijd weg
- De personen die willen trouwen zijn broer en zus door adoptie
- De personen die willen trouwen zijn broer en zus door erkenning

Trouwen bij volmacht:
Trouwen bij volmacht betekent dat u iemand anders aanwijst die voor u het huwelijk sluit. Trouwen bij volmacht heet ook wel trouwen met de handschoen.

Redenen om trouwen bij volmacht te verlenen zijn:
- Een van de partijen kan niet komen door verblijf in een gevangenis
- Een van de partijen kan niet komen omdat hij/zij ernstig ziek waardoor hij/zij niet in staat is om te reizen
- Een van de partijen niet in staat is om te reizen en dat ook in de toekomst niet is

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden
Als u trouwt onder huwelijkse voorwaarden sluit u bepaalde bezittingen en schulden uit van het trouwen in gemeenschap van goederen. U bent in grote mate vrij de inhoud van de voorwaarden te bepalen. Huwelijkse voorwaarden moeten worden aangegaan bij notari๋le akte. Voor het laten maken of wijzigen van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk, is goedkeuring nodig door de rechtbank.
Bedrijfsgegevens toevoegen
Bent u advocaat in en wilt u uw advocatenkantoor toevoegen aan ons overzicht? In ruil voor een retourlink plaatsen we uw kantoorgegevens kostenloos op onze website. Ook kunnen we een uitgebreide omschrijving en/of de rechtsgebieden van uw advocatenkantoor en/of bepaalde zoekwoorden plaatsen. Hiervoor dient u sponsor te worden van onze website of een financiele vergoeding te betalen. Schrijf ons een e-mail via info@rechtensite.nl voor meer informatie over alle mogelijkheden.
disclaimer rechtensite
Wij doen onze uiterste best om de informatie zo goed mogelijk van kwaliteit te houden. Indien u onverhoopt toch een fout tegenkomt houden wij ons ten zeerste aanbevolen voor reacties.
copyright De RechtenSite.nl sinds 2001
Iedere verveelvoudiging of openbaarmaking van enige informatie afkomstig van deze website zonder toestemming van De RechtenSite.nl (kvk 34372078) is uitdrukkelijk verboden. Alle rechten zijn voorbehouden aan De RechtenSite.nl
Alle Nederlandse advocatenkantoren en advocaten
Heeft u een advocaat of advocatenkantoor nodig. Direct zoeken en vinden in uw stad:

Aalsmeer, Aalten, Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Ameland, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem, Assen, Asten, Baarn, Badhoevedorp, Barneveld, Bemmel, Beneden-Leeuwen, Bennekom, Bergen, Bergen op Zoom, Best, Beuningen, Beverwijk, Biddinghuizen, Bloemendaal, Bodegraven, Bolsward, Borne, Boskoop, Boxmeer, Boxtel, Breda, Breskens, Brielle, Buren, Bussum, Capelle aan den IJssel, Castricum, Coevorden, Cuijk, Culemborg, Delft, Delfzijl, Den Bosch ('s-Hertogenbosch), Den Haag, Den Helder, Deurne, Deventer, Didam, Dieren, Doesburg, Doetinchem, Dokkum, Dongen, Dordrecht, Drachten, Driebergen, Dronten, Druten, Duiven, Echt, Ede, Eerbeek, Eindhoven, Elburg, Elst, Emmeloord, Emmen, Enkhuizen, Enschede, Epe, Ermelo, Etten-Leur, Franeker, Geldermalsen, Geldrop, Geleen, Gemert, Goes, Goirle, Goor, Gorinchem, Gouda, Grave, Groesbeek, Groningen, Haaksbergen, Haarlem, Halsteren, Hardenberg, Harderwijk, Harlingen, Hattem, Heemskerk, Heerde, Heerenveen, Heerhugowaard, Heerlen, Heiloo, Hellevoetsluis, Helmond, Hengelo, Hillegom, Hilversum, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Hoorn, Huizen, Hulst, IJmuiden, IJsselstein, Joure, Julianadorp, Kaatsheuvel, Kampen, Kerkrade, Klazienaveen, Krommenie, Langedijk, Leek, Leerdam, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Leusden, Lichtenvoorde, Lichtenvoorde, Lochem, Losser, Maastricht, Malden, Meppel, Middelburg, Mijdrecht, Naaldwijk, Naarden, Nieuw-Vennep, Nieuwegein, Nijmegen, Nijverdal, Nuenen, Nunspeet, Oisterwijk, Oldenzaal, Ommen, Oosterhout, Oss, Oudenbosch, Pijnacker, Purmerend, Putten, Raalte, Raamsdonksveer, Renkum, Rheden, Rhenen, Rijssen, Roden, Roermond, Roosendaal, Rosmalen, Rotterdam, Schagen, Scheveningen, Schiedam, Schijndel, Schiphol, Sittard-Geleen, Sneek, Soest, Spakenburg, Spijkenisse, Stadskanaal, Steenwijk, Stein, Terneuzen, Terschelling, Texel, Tiel, Tilburg, Twello, Uden, Uithoorn, Ulft, Urk, Utrecht, Vaals, Vaassen, Valkenburg, Valkenswaard, Veenendaal, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Vlaardingen, Vlieland, Vlissingen, Volendam, Voorburg, Voorschoten, Vriezenveen, Vught, Waalwijk, Waddinxveen, Wageningen, Wassenaar, Weert, Weesp, Westland, Wierden, Wijchen, Wijk bij Duurstede, Winschoten, Winterswijk, Woerden, Wolvega, Zaandam, Zaanstad, Zaltbommel, Zandvoort, Zeewolde, Zeist, Zevenaar, Zierikzee, Zoetermeer, Zutphen, Zwolle.

Zie onze pagina met een overzicht van alle Nederlandse advocatenkantoren.