Terug naar de openingspagina van de RechtenSite.nl Juridische Vacatures voor een juridische baan, bijbaan of werk. Vacature-sites


Juridische informatie, uitleg en samenvatting Klacht indienen tegen uw eigen advocaat

Dossier Klacht indienen tegen uw eigen advocaat

Informatie op het gebied van Klacht indienen tegen uw eigen advocaat nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio.

Samenvatting Klacht indienen tegen uw eigen advocaat

Nederlandse orde van advocaten
De orde bedenkt en maakt regels die gelden voor alle advocaten. Die zijn er om ervoor te zorgen dat advocaten goed werk afleveren, goed opgeleid zijn en integer handelen. De Orde communiceert over alle actualiteiten bij de Orde en de beroepsgroep. Ze doet dit naar het grote publiek, de media, de politiek, de advocatuur, studenten en scholieren. Doel is een realistisch beeld te schetsen van het werk van advocaten en om de bijzondere positie van de advocatuur in onze rechtsstaat te benadrukken.


Wat doet een advocaat?
Een advocaat helpt mensen met een juridisch probleem en zorgt ervoor dat u niet alleen staat. Hij adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert voor u. Een advocaat is niet altijd verplicht, maar veel mensen weten onvoldoende van de wet om hun zaak bij de rechter goed te vertellen. Bovendien kunnen mensen het lastig vinden om afstand van hun eigen zaak te nemen.

Wat te doen bij een klacht tegen uw advocaat?
Bestaat er onduidelijkheid tussen u en uw advocaat? Of vindt u het lastig de zaak met hem te bespreken? Neem dan contact op met de zogeheten deken van de Orde van Advocaten in de regio waar uw advocaat werkt. Als de deken uw klacht ontvangt, zal hij deze onderzoeken en afhankelijk van de klacht - proberen te bemiddelen tussen u en uw advocaat. Hij kan de zaak ook voorleggen aan de tuchtrechter en is daartoe zelfs verplicht als u erop staat.

De deken en de tuchtrechter
De deken is een advocaat die is gekozen om toezicht te houden op alle advocaten in zijn arrondissement. Hij krijgt alle klachten binnen over advocaten in zijn arrondissement, maar grijpt ook in als hij om andere reden de indruk heeft dat een advocaat zich niet aan de regels houdt.

De tuchtrechter
Advocaten die zich niet aan de regels houden kunnen voor de tuchtrechter worden gebracht. Dat is in eerste instantie altijd de Raad van Discipline. De Raad van Discipline kan advocaten 4 sancties opleggen: een waarschuwing, berisping, schorsing van maximaal een jaar en schrapping (dat hij niet meer als advocaat mag werken). Om bij de tuchtrechter terecht te komen heb je een verwijzing nodig van de deken.

Geschillencommissie advocatuur
De commissie behandelt zaken over de kwaliteit van de dienstverlening en/of de hoogte van de declaratie. De commissie is ook bevoegd te oordelen over verzoeken om schadevergoeding (tot maximaal 10.000). de advocaat zelf kan de commissie verzoeken om uitspraak te doen over onbetaalde declaraties.

Verschil tussen de tuchtrechter en de geschillencommissie
Alleen advocaten(- kantoren) die aangesloten zijn bij de commissie kunnen de geschillencommissie inschakelen. Alle advocaten(- kantoren) kunnen de tuchtrechter inschakelen.

Als uw advocaat niet bij de commissie is aangesloten dan kan op basis van een compromis het geschil toch naar de commissie worden doorgeleid. Als uw advocaat daaraan niet wilt mee werken, dan kunt u het beste contact opnemen met de deken van de Orde van Advocaten.
Bedrijfsgegevens toevoegen
Bent u advocaat in en wilt u uw advocatenkantoor toevoegen aan ons overzicht? In ruil voor een retourlink plaatsen we uw kantoorgegevens kostenloos op onze website. Ook kunnen we een uitgebreide omschrijving en/of de rechtsgebieden van uw advocatenkantoor en/of bepaalde zoekwoorden plaatsen. Hiervoor dient u sponsor te worden van onze website of een financiele vergoeding te betalen. Schrijf ons een e-mail via info@rechtensite.nl voor meer informatie over alle mogelijkheden.
disclaimer rechtensite
Wij doen onze uiterste best om de informatie zo goed mogelijk van kwaliteit te houden. Indien u onverhoopt toch een fout tegenkomt houden wij ons ten zeerste aanbevolen voor reacties.
copyright De RechtenSite.nl sinds 2001
Iedere verveelvoudiging of openbaarmaking van enige informatie afkomstig van deze website zonder toestemming van De RechtenSite.nl (kvk 34372078) is uitdrukkelijk verboden. Alle rechten zijn voorbehouden aan De RechtenSite.nl
Alle Nederlandse advocatenkantoren en advocaten
Heeft u een advocaat of advocatenkantoor nodig. Direct zoeken en vinden in uw stad:

Aalsmeer, Aalten, Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Ameland, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem, Assen, Asten, Baarn, Badhoevedorp, Barneveld, Bemmel, Beneden-Leeuwen, Bennekom, Bergen, Bergen op Zoom, Best, Beuningen, Beverwijk, Biddinghuizen, Bloemendaal, Bodegraven, Bolsward, Borne, Boskoop, Boxmeer, Boxtel, Breda, Breskens, Brielle, Buren, Bussum, Capelle aan den IJssel, Castricum, Coevorden, Cuijk, Culemborg, Delft, Delfzijl, Den Bosch ('s-Hertogenbosch), Den Haag, Den Helder, Deurne, Deventer, Didam, Dieren, Doesburg, Doetinchem, Dokkum, Dongen, Dordrecht, Drachten, Driebergen, Dronten, Druten, Duiven, Echt, Ede, Eerbeek, Eindhoven, Elburg, Elst, Emmeloord, Emmen, Enkhuizen, Enschede, Epe, Ermelo, Etten-Leur, Franeker, Geldermalsen, Geldrop, Geleen, Gemert, Goes, Goirle, Goor, Gorinchem, Gouda, Grave, Groesbeek, Groningen, Haaksbergen, Haarlem, Halsteren, Hardenberg, Harderwijk, Harlingen, Hattem, Heemskerk, Heerde, Heerenveen, Heerhugowaard, Heerlen, Heiloo, Hellevoetsluis, Helmond, Hengelo, Hillegom, Hilversum, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Hoorn, Huizen, Hulst, IJmuiden, IJsselstein, Joure, Julianadorp, Kaatsheuvel, Kampen, Kerkrade, Klazienaveen, Krommenie, Langedijk, Leek, Leerdam, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Leusden, Lichtenvoorde, Lichtenvoorde, Lochem, Losser, Maastricht, Malden, Meppel, Middelburg, Mijdrecht, Naaldwijk, Naarden, Nieuw-Vennep, Nieuwegein, Nijmegen, Nijverdal, Nuenen, Nunspeet, Oisterwijk, Oldenzaal, Ommen, Oosterhout, Oss, Oudenbosch, Pijnacker, Purmerend, Putten, Raalte, Raamsdonksveer, Renkum, Rheden, Rhenen, Rijssen, Roden, Roermond, Roosendaal, Rosmalen, Rotterdam, Schagen, Scheveningen, Schiedam, Schijndel, Schiphol, Sittard-Geleen, Sneek, Soest, Spakenburg, Spijkenisse, Stadskanaal, Steenwijk, Stein, Terneuzen, Terschelling, Texel, Tiel, Tilburg, Twello, Uden, Uithoorn, Ulft, Urk, Utrecht, Vaals, Vaassen, Valkenburg, Valkenswaard, Veenendaal, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Vlaardingen, Vlieland, Vlissingen, Volendam, Voorburg, Voorschoten, Vriezenveen, Vught, Waalwijk, Waddinxveen, Wageningen, Wassenaar, Weert, Weesp, Westland, Wierden, Wijchen, Wijk bij Duurstede, Winschoten, Winterswijk, Woerden, Wolvega, Zaandam, Zaanstad, Zaltbommel, Zandvoort, Zeewolde, Zeist, Zevenaar, Zierikzee, Zoetermeer, Zutphen, Zwolle.

Zie onze pagina met een overzicht van alle Nederlandse advocatenkantoren.