Terug naar de openingspagina van de RechtenSite.nl Juridische Vacatures voor een juridische baan, bijbaan of werk. Vacature-sites


Juridische informatie, uitleg en samenvatting De handelsnaam

Dossier De handelsnaam

Informatie op het gebied van De handelsnaam nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio.

Samenvatting De handelsnaam

De handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. De handelsnaam vervult voor ondernemingen een rol die is te vergelijken met die van de eigennaam voor natuurlijke personen. De handelsnaam wordt wettelijk geregeld in de handelsnaamwet van 1921 (HNW). Het doel van de HNW is tweeledig. Het publiek wordt beschermd tegen misleiding door middel van handelsnamen (bijvoorbeeld grootspraak). Daarnaast heeft de wet de strekking concurrenten onderling tegen elkaar te beschermen. deze doelstellingen overlappen elkaar.

De definitie van artikel 1
Art. 1 geeft een simpele definitie van het begrip handelsnaam: de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Deze definitie is om twee redenen van belang.
a. Ten negatieve: art.3 e.v. geven telkens verboden van het voeren van bepaalde handelsnamen. Om onder de werking van zo’n verbod te vallen zal er dus sprake moeten zijn van een handelsnaam.
b. Ten positieve: art.5 verbiedt- onder omstandigheden het voeren van een handelsnaam die reeds door een ander gevoerd werd. Aan deze bepaling ontleent die ‘ander’ dus bescherming.

Misleidende handelsnamen
- Misleidende omtrent de eigendom van de onderneming: art.3 verbiedt het voeren van een handelsnaam, die in strijd met de waarheid aanduidt dat de onderneming geheel of gedeeltelijk aan een ander toebehoort. De bepaling wil misleiding van het publiek voorkomen.
- Misleiding omtrent de rechtsvorm der onderneming: art.4 verbiedt dat een handelsnaam wordt gevoerd, die in strijd met de waarheid aanduidt dat de onderneming gedreven wordt door een vennootschap onder firma, een coöperatie etc. de strekking van dit verbod is voornamelijk het voorkomen van grootspraak door middel van handelsnamen.


Conflict bij handelsnamen
Conflict bij handelsnamen
a) Handelsnaam tegen handelsnaam: art. 5 verbiedt het voeren van een handelsnaam die met een andere handelsnaam conflicteert. Het verbod van de ene handelsnaam levert dus bescherming op van de andere handelsnaam.
b) Rechtmatig voeren: de tweede voorwaarde die gesteld wordt voor bescherming van de handelsnaam is dat die naam rechtmatig gevoerd wordt. De onrechtmatigheid van het voeren kan onder meer bestaan in het voeren van de naam in strijd met de HNW zelf.
c) Verwarringgevaar: de derde voorwaarde die art.4 stelt voor bescherming van de handelsnaam is dat door het gebruik van de (‘overeenstemmende’) handelsnaam bij het publiek verwarring tussen de ondernemingen te duchten is. Het begrip verwarring moet ruim worden uitgelegd. Daarvan is niet alleen sprake indien het publiek denkt met de ene onderneming te maken te hebben terwijl het om de andere gaat, maar ook indien het publiek denkt dat beide ondernemingen op de en of andere manier met elkaar in relatie staan.

Botsing van handelsnaam en merk
Bij het conflict tussen een handelsnaam en een merk blijkt duidelijk het verschil in opzet tussen de HNW enerzijds en het BVIE (Benelux Verdrag voor de Intellectuele Eigendom) anderzijds. De HNW bevat verboden (voor handelsnaamgebruikers), het BVIE geeft rechten (aan merkhouders). Dit verschil leidt er toe dat op grond van twee wettelijke bepalingen het gebruik kan worden verboden van een handelsnaam die met een merk overeenstemt, terwijl een specifieke wettelijke bepaling die verbiedt een merk te voeren dat overeenstemt met een handelsnaam, ontbreekt.

Een jongere handelsnaam kan uiteraard niet een ouder merkrecht wegdrukken. Als een gebruiker van een oudere handelsnaam het gebruik van een jonger merk wil doen verbieden, valt hij tussen de stoelen van HNW en BVIE. Geen van beide wetten geeft een actie. De oudere handelsnaam is echter niet vogelvrij. Er ontstaat een co-existentie.
Bedrijfsgegevens toevoegen
Bent u advocaat in en wilt u uw advocatenkantoor toevoegen aan ons overzicht? In ruil voor een retourlink plaatsen we uw kantoorgegevens kostenloos op onze website. Ook kunnen we een uitgebreide omschrijving en/of de rechtsgebieden van uw advocatenkantoor en/of bepaalde zoekwoorden plaatsen. Hiervoor dient u sponsor te worden van onze website of een financiele vergoeding te betalen. Schrijf ons een e-mail via info@rechtensite.nl voor meer informatie over alle mogelijkheden.
disclaimer rechtensite
Wij doen onze uiterste best om de informatie zo goed mogelijk van kwaliteit te houden. Indien u onverhoopt toch een fout tegenkomt houden wij ons ten zeerste aanbevolen voor reacties.
copyright De RechtenSite.nl sinds 2001
Iedere verveelvoudiging of openbaarmaking van enige informatie afkomstig van deze website zonder toestemming van De RechtenSite.nl (kvk 34372078) is uitdrukkelijk verboden. Alle rechten zijn voorbehouden aan De RechtenSite.nl
Alle Nederlandse advocatenkantoren en advocaten
Heeft u een advocaat of advocatenkantoor nodig. Direct zoeken en vinden in uw stad:

Aalsmeer, Aalten, Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Ameland, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem, Assen, Asten, Baarn, Badhoevedorp, Barneveld, Bemmel, Beneden-Leeuwen, Bennekom, Bergen, Bergen op Zoom, Best, Beuningen, Beverwijk, Biddinghuizen, Bloemendaal, Bodegraven, Bolsward, Borne, Boskoop, Boxmeer, Boxtel, Breda, Breskens, Brielle, Buren, Bussum, Capelle aan den IJssel, Castricum, Coevorden, Cuijk, Culemborg, Delft, Delfzijl, Den Bosch ('s-Hertogenbosch), Den Haag, Den Helder, Deurne, Deventer, Didam, Dieren, Doesburg, Doetinchem, Dokkum, Dongen, Dordrecht, Drachten, Driebergen, Dronten, Druten, Duiven, Echt, Ede, Eerbeek, Eindhoven, Elburg, Elst, Emmeloord, Emmen, Enkhuizen, Enschede, Epe, Ermelo, Etten-Leur, Franeker, Geldermalsen, Geldrop, Geleen, Gemert, Goes, Goirle, Goor, Gorinchem, Gouda, Grave, Groesbeek, Groningen, Haaksbergen, Haarlem, Halsteren, Hardenberg, Harderwijk, Harlingen, Hattem, Heemskerk, Heerde, Heerenveen, Heerhugowaard, Heerlen, Heiloo, Hellevoetsluis, Helmond, Hengelo, Hillegom, Hilversum, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Hoorn, Huizen, Hulst, IJmuiden, IJsselstein, Joure, Julianadorp, Kaatsheuvel, Kampen, Kerkrade, Klazienaveen, Krommenie, Langedijk, Leek, Leerdam, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Leusden, Lichtenvoorde, Lichtenvoorde, Lochem, Losser, Maastricht, Malden, Meppel, Middelburg, Mijdrecht, Naaldwijk, Naarden, Nieuw-Vennep, Nieuwegein, Nijmegen, Nijverdal, Nuenen, Nunspeet, Oisterwijk, Oldenzaal, Ommen, Oosterhout, Oss, Oudenbosch, Pijnacker, Purmerend, Putten, Raalte, Raamsdonksveer, Renkum, Rheden, Rhenen, Rijssen, Roden, Roermond, Roosendaal, Rosmalen, Rotterdam, Schagen, Scheveningen, Schiedam, Schijndel, Schiphol, Sittard-Geleen, Sneek, Soest, Spakenburg, Spijkenisse, Stadskanaal, Steenwijk, Stein, Terneuzen, Terschelling, Texel, Tiel, Tilburg, Twello, Uden, Uithoorn, Ulft, Urk, Utrecht, Vaals, Vaassen, Valkenburg, Valkenswaard, Veenendaal, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Vlaardingen, Vlieland, Vlissingen, Volendam, Voorburg, Voorschoten, Vriezenveen, Vught, Waalwijk, Waddinxveen, Wageningen, Wassenaar, Weert, Weesp, Westland, Wierden, Wijchen, Wijk bij Duurstede, Winschoten, Winterswijk, Woerden, Wolvega, Zaandam, Zaanstad, Zaltbommel, Zandvoort, Zeewolde, Zeist, Zevenaar, Zierikzee, Zoetermeer, Zutphen, Zwolle.

Zie onze pagina met een overzicht van alle Nederlandse advocatenkantoren.